Eternit over doelen PV OpMaat: ‘Meer rendement en een goedkopere oplossing’

maandag
04.09.2017

Eternit is per direct deelnemer aan het Europese innovatieproject PV OpMaat. Samen met de andere consortiumpartners gaat het bedrijf met vestigingen in het Nederlandse Goor en het Belgische Kappelle-op-den-Bos zich hard maken voor de gebouwintegratie van zonnecelmaterialen.

Hiermee behoort Eternit nu tot een interregionaal consortium van kennisinstellingen en bedrijven die werken aan het op maat produceren van zonnecelmaterialen voor de optimale integratie in bouwelementen. Het project wordt uitgevoerd in het kader van het Samenwerkingsprogramma Interreg Vlaanderen – Nederland, met financiële ondersteuning vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de provincies Noord-Brabant, Vlaams Brabant, Vlaams en Nederlands Limburg, het Nederlands ministerie van Economische Zaken, en het ministerie van Noordrijn-Westfalen.

Golfplaten
Eternit is de enige Nederlandse golfplatenproducent van vezelcement. ‘Deze golfplaten zijn nog steeds de beste oplossing voor met name agrarische daken’, duidt Vincent Blokhuis van Eternit. ‘Op ontzettend veel van die agrarische daken worden vandaag de dag zonnepanelen geplaatst via montagesystemen die verbonden worden met onze golfplaten.’

Vanuit de vestiging in Goor aan het Twentekanaal zijn dagelijks zo’n 150 medewerkers voor Eternit actief. Jaarlijks produceert het bedrijf zo’n 10 miljoen vierkante meter plaatmateriaal. Meer dan 50 procent van deze productie is bestemd voor export naar België, Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden, Duitsland en de Nederlandse Antillen. Volgens Blokhuis is Eternit daarbij voortdurend bezig met het verfijnen van het assortiment, waarbij het streven naar verbetering van duurzaamheid, technische en esthetische aspecten steeds vooropstaat.

Agrariërs
Om die reden is Eternit dan ook toegetreden tot PV OpMaat. ‘Wij willen voor onze eindklanten – veelal agrariërs – de mogelijkheid creëren om duurzame energie op te wekken. Dit moet leiden tot economisch voordeligere zonnepanelen. Wij willen zodoende actief bijdragen aan de energietransitie door zonne-energie te combineren met onze Ecolor-golfplaten. Dit zijn geprofileerde platen, leverbaar in diverse kleuren en afmetingen. Binnen PV OpMaat hopen wij een technologische oplossing te vinden die zonne-energie combineert met Ecolor-golfplaten. Deze geïntegreerde oplossing moet voor de eindklant minimaal hetzelfde – maar het liefst nog meer – rendement opleveren en bij voorkeur iets goedkoper zijn de huidige zonnepanelen. Kortom, ons inziens gaat de markt voor gebouwgeïntegreerde pv-elementen (BIPV) in de toekomst op een of andere manier gevonden worden en wij willen hier als bedrijf met innovaties aan bijdragen.’

Naar overzicht